Pluk haar van Thomas Jefferson geveild voor net geen 7000 dollar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een haarlok van de derde Amerikaanse president Thomas Jefferson (1743-1826) werd zaterdag in de Texaanse stad Dallas geveild voor 6.875 dollar, of 6.080 euro. Dat is dubbel zoveel dan wat veilinghuis Heritage Auctions verwacht had. De pluk haar bestond uit veertien grijze haren, elk afzonderlijk dus goed voor 941 dollar of zo'n 832 euro. Volgens Heritage Auctions wil de koper anoniem blijven.

Het was Jeffersons persoonlijke arts, dokter Robley Dunglison, die de haren verzamelde toen hij op 4 juli 1826 overleed op 83-jarige leeftijd. Verschillende generaties lang was de haarlok in het bezit van Dunglisons familie. En ook daarna bleef een deel ervan in privéhanden.

Bij de haarlok hoort ook een brief van Monticello, het huis van Jefferson in Virginia dat nu een museum is. Daarin wordt bevestigd dat het effectief gaat om een van de weinige haarlokken van Jefferson waarvan het bestaan bekend is. "Voor zover we weten is er nog nooit een haarlok van Thomas Jefferson verkocht op een veiling, zo klinkt het bij een directeur van Heritage Auctions. "Vandaag is het misschien moeilijk te begrijpen, maar in de achttiende en negentiende eeuw was het heel gewoon om haarlokken uit te wisselen. Fotografie bestond nog niet, dus haarlokken waren voor iemands geliefden een mooi aandenken."

bron: Belga