Obama haalt indirect uit naar Trump: "Onwetendheid is geen deugd"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag bij een toespraak in de Rutgers University, in de staat New Jersey, herhaaldelijk indirect uitgehaald naar de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. "Onwetendheid is geen deugd", zo klonk het in de speech waarin Obama zijn kandidaat-opvolger evenwel niet bij naam noemde. Obama hield een toespraak bij de diploma-uitreiking die in de universiteit plaatsvond. De president had het in die speech vooral over populisme, al verwees hij daarbij impliciet wel opvallend vaak naar de controversiële Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

"De mensen op de wereld zijn meer dan ooit met elkaar verbonden. Muren bouwen zal daar niets aan veranderen", klonk het bijvoorbeeld in een duidelijke verwijzing naar Trumps voornemen om de Amerikaans-Mexicaanse grens met een muur af te sluiten. "Dat zal onze economie niet stimuleren en onze veiligheid niet verhogen."

Daarnaast had Obama het ook over populistische politici die zich, bijvoorbeeld in de klimaatdiscussie, afzetten tegen de wetenschap. "In de politiek, net zoals in het leven, is onwetendheid geen deugd", zei hij. "Het is niet 'cool' om niet te weten waarover je praat. Dat heeft niets te maken met eerlijk en direct de waarheid te zeggen of met strijden tegen politieke correctheid. Je weet gewoon niet wat je zegt." Trump heeft zich tijdens de campagne herhaaldelijk geprofileerd als fervent tegenstander van het zogenaamd "politiek correcte denken".

Tot slot drukte Obama de studenten nog op het hart niet te veel heimwee te koesteren naar de zogezegde hoogdagen uit de Amerikaanse geschiedenis. "Die goede oude tijd was niet altijd even goed", aldus Obama. Hij haalde ter illustratie voorbeelden aan van rassendiscriminatie, extreme armoede en achterstelling van vrouwen.

Bron: Belga