Nieuwe president van de Filipijnen wil doodstraf herinvoeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nieuwe president van de Filipijnen, de populistische advocaat Rodrigo Duterte (71), heeft zondag gezegd dat hij de doodstraf wil herinvoeren. Hij wil de ordediensten ook het recht geven om "te schieten om te doden".

"Ik ga het Congres vragen om de doodstraf bij ophanging opnieuw in te voeren", zei Duterte tijdens een persconferentie in Davao City. Duterte, die op 9 mei werd verkozen met een populistisch programma en de ene na de andere extreme uitspraak doet, zei dat hij de politie het recht zou geven "om te schieten om te doden" tijdens operaties tegen criminelen en al wie zich met geweld verzet tegen een arrestatie.

"Als u zich verzet, en als u blijkt geeft van gewelddadige weerstand, krijgt de politie het bevel om te schieten om te doden", zei hij. Militaire scherpschutters zouden ingezet worden om criminelen te doden.

Duterte zei ook dat hij de doodstraf wou herinvoeren voor misdaden als drugshandel, verkrachting, moord en diefstal. President Gloria Arroyo schafte de doodstraf af in 2006.

Tijdens de verkiezingscampagne beloofde Duterte, die de eed moet afleggen op 30 juni, dat hij tienduizenden criminelen zou doden. Hij wekte de verontwaardiging op van tegenstanders, maar kon toch tientallen miljoenen Filipijnen, die de criminaliteit en de corruptie beu zijn, overhalen om op hem te stemmen.

Bron: Belga