Milieuactivisten blokkeren koolmijn en energiecentrale

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ongeveer tweeduizend milieuactivisten hebben zaterdag in het oosten van Duitsland deelgenomen aan de blokkade van een energiecentrale. Dat zegt de organisatie. Vrijdag al hadden ze een koolmijn van de groep Vattenfall geblokkeerd. De acties maken deel uit van een internationale campagne tegen het gebruik van fossiele brandstoffen.

In de voormiddag vertrokken de actievoerders te voet, met de fiets of met de bus om de ingang van de energiecentrale van Scharze Pumpe te blokkeren, zegt de organisatie. In de namiddag blokkeerden ze een van de spoorwegen van de centrale, zegt een woordvoerder van de site. De dag ervoor waren de activisten, gekleed in witte pakken en met luchtmaskers, de bruinkoolgroeve van Proschim binnengedrongen, nabij de Poolse grens, in de regio van Lausitz.

Een woordvoerder van Vattenfall, Thoralf Schirmer, zei dat vrijdagavond een klacht werd ingediend tegen de blokkades. Volgens de politie waren er zaterdagmiddag gewelddadige confrontaties tussen actievoerders, veiligheidspersoneel van Vattenfall en de politie. Ongeveer 120 actievoerders zouden daarbij opgepakt zijn. Twee activisten raakten gewond. Een woordvoerder van de protestcoalitie Ende Gelände sprak van een "geïsoleerde groep" en ontkent dat geweld werd gebruikt.

De actie maakt deel uit van de internationale campagne "Break Free", die begin mei van start ging in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Australië en Nigeria. De actievoerders eisen een drastische vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bron: Belga