Eurovisie Songfestival 2016 - Overwinning Oekraïne is politiek geladen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De overwinning van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival is politiek geladen. Zangeres Jamala bracht immers een lied dat vertelt over de deportatie van de Krim-Tataren onder Jozef Stalin, in 1944. Het gebied was toen Russisch en werd twee jaar geleden opnieuw geannexeerd door de Russen. Dat precies dit nummer wint, terwijl Rusland de grote favoriet was, maakt het extra pijnlijk. De Russische Sergei Lazarev eindigde uiteindelijk op de derde plaats. De 32-jarige Jamala is zelf een Tataar, wiens overgrootmoeder in 1944 op de Krim werd gedeporteerd. "Wanneer de buitenlanders aankomen/Ze naar jouw huis komen/Ze je allemaal doden en zeggen/We zijn onschuldig, onschuldig", zingt ze in de eerste strofe. In maart 2014 werd het gebied opnieuw militair in beslag genomen door Rusland, waardoor oude wonden worden opengereten en de Krim-Tataren het opnieuw moeilijk hebben.

Omwille van de politiek geladen tekst, heeft Rusland zelfs geprobeerd om de deelname van Oekraïne aan het Songfestival te verhinderen. De Russen verwezen naar het reglement waarin staat dat politieke teksten niet kunnen. Maar de EBU, de organisatie achter Eurovisie, verwierp het verzoek. Volgens hen heeft het liedje enkel een "historische" en "persoonlijke" tekst.

Dat precies dit nummer het Eurovisie Songfestival wint, is extra pijnlijk voor Rusland. Zij waren immers getipt als favoriet maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Sergei Lazarev reageerde achteraf tevreden met het resultaat. Hij wees erop dat zijn nummer het meeste punten van de kijkers heeft gekregen: 361 tegen 323 voor Oekraïne. "Wij begrijpen dat er van buitenaf "specifiek" naar ons wordt gekeken. Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn om de negatieve perceptie te doorbreken", klonk het. Vorig jaar werd de Russische deelnemer nog uitgejouwd.

Op Twitter waren de commentaren gemengd. "De overwinning van Oekraïne is een massale 'fuck you' naar Rusland" en "Hoe gênant voor de Russen!". Anderen wezen er dan weer op dat Oekraïne helemaal niet verdiende om te winnen, omdat het noch de nummer één was bij het publiek, noch bij de jury. "En Oekraïne is geen haar beter dan Rusland voor wat homorechten betreft", merkte een fan op.

Bron: Belga