Eurovisie Songfestival 2016 - Laura Tesoro wordt tiende, Oekraïne wint Eurovisie Songfestival

door
Belga
Leestijd 2 min.

De jonge Lauro Tesoro veroverde zaterdagavond de tiende plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Ze deed dat met haar lied "Whats the pressure", het winnende lied was van de Oekraïense zangeres Jamala. Australië eindigde als tweede en Rusland werd derde.

"Welkom bij de grootste liedjeswedstrijd ter wereld!", zo opende presentatrice Petra Mede de avond. "Europa gaat opnieuw door een moeilijke periode. Dat toont aan hoe belangrijk deze wedstrijd is", zo vulde copresentator Mans Zelmerlöw aan.

Oekraïne werd de winnaar van deze 61ste editie in het Zweedse Stockholm. De Oekraïense zangeres Jamala deed dat met het nummer "1944", een politiek gevoelig lied over de deportatie van Krim-Tataren door de Sovjet-Unie.

De bekendmaking van de punten verliep erg spannend. Australië stond ver bovenaan bij de vakjury, maar wist van het publiek toch niet genoeg punten te krijgen voor een eerste plaats. Zo eindigde het land bij zijn tweede deelname op een tweede plaats, gevolgd door Rusland.

België behaalde 181 punten, goed voor een tiende plaats. Van die 181 punten werden er 130 toegekend door de uit 42 nationaliteiten bestaande jury, en 51 door de kijkers.

Het songfestival trekt jaarlijks wereldwijd volgens de organisatie zo'n 180 miljoen kijkers. Vorig jaar werd met 197 miljoen kijkers nog een kijkcijferrecord gehaald. Dat record zal dit jaar naar verwachting minstens geëvenaard zal worden, aangezien de show voor het eerst ook live werd uitgezonden in de Verenigde Staten, op de holebizender Logo.

Nieuw dit jaar was ook de aanwezigheid van een internationale superster. Niemand minder dan Justin Timberlake bracht zijn nieuwste single "Can't Stop The Feeling". De Amerikaanse zanger had ook woorden van lof voor de deelnemers. "Aan jullie allemaal, ik weet wat het is om een liedje voor het eerst te brengen. Jullie mogen echt trots zijn".

bron: Belga