Zikavirus - Eerste besmetting via seksuele overdracht in Duitsland

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Duitsland is een eerste geval van besmetting met het zikavirus vastgesteld, zo maakte de gezondheidsdienst Koch instituut bekend. Het gaat om een vrouw die besmet raakte via seksuele overdracht. De vrouw had seksuele betrekkingen met een partner die besmet was geraakt in Puerto Rico. Het Koch Instituut sluit uit dat de besmetting gebeurde via muggen, omwille van de geografische locatie en het tijdstip van besmetting, zo luidt het.

Het is niet bekend waar de vrouw precies woont in Duitsland. Haar partner was vorige maand in Puerto Rico.

Gelijkaardige gevallen van besmetting met het zikavirus werden eerder al in Europa opgetekend. De gezondheidsdiensten gingen er dan ook vanuit dat dit vroeg of laat in Duitsland kon gebeuren. In het land werden al 49 besmettingen van het zikavirus geregistreerd, maar het ging telkens om mensen die besmet raakten in het buitenland. Dit geval is de eerste besmetting op Duits grondgebied.

Er heerst nog veel onduidelijkheid over het zikavirus. Dat is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot microcefalie of een te kleine schedel bij de baby. Het virus is vooral aanwezig in Latijns-Amerika. Vrijdag raakte een eerste geval bekend van Zika-gerelateerde microcefalie bij een foetus in Puerto Rico.

bron: Belga