Vlaamse overheid verwelkomt transgenders

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse regering heeft een beleidskader ontwikkeld om transgenders beter te begeleiden naar en binnen een job bij de overheid. Zo wil ze een 'voorbeeldwerkgever' zijn, schrijft De Standaard vandaag. Recent onderzoek wijst uit dat 53 procent van de Belgische transgenders zich gediscrimineerd voelt op de arbeidsmarkt. Ons land is daarmee een slechte leerling in de Europese klas, waar het gemiddelde 37 procent bedraagt.

De richtlijnen van de Vlaamse regering moeten transgenders, hun collega's en leidinggevenden informeren over het juridische kader, praktische drempels en etiquette. Enkele voorbeelden: vraag bij sollicitaties niet naar het geslacht. Stem de klachtenprocedure af op transfoob geweld. Maak dat de verzekering transitie dekt en laat ambtenaren in een transitie­proces naar de dokter gaan tijdens de diensturen. Zorg voor een genderneutraal toilet. En laat de medewerker het uniform dragen van het gender waarbij die zich goed voelt.

Er komen opleidingen om ambtenaren aan te leren hoe ze met een transgendercollega moeten omgaan. Ook wil de overheid bemiddelen waar conflicten ontstaan.

Het beleidskader is het eerste grote Vlaamse transgenderplan uit het Gelijkekansen- en Diversiteitsbeleid. Het past in het nieuwe Actieplan Diversiteit van de Vlaamse regering.

bron: Belga