Race Wite huis - Invloedrijke Republikeinen willen Trump dwarszitten met "onafhankelijke" kandidaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een aantal Republikeinse kopstukken, onder wie verliezend presidentskandidaat in 2012 Mitt Romney, is actief aan het werk om een "onafhankelijk" presidentskandidaat in stelling te brengen. Die moet ervoor zorgen dat het Witte Huis gesloten blijft voor Donald Trump. Dat schrijft zaterdag de krant Washington Post. Trump is de enige overgebleven kandidaat van de Grand Old Party (GOP), maar zowel de conservatieven als de neoconservatieven van het GOP-establishment vinden het idee van Trump als president contraproductief. Tot de "wanhopige" Republikeinen die ten allen prijze Trump willen dwarszitten, behoren, aldus de krant, ook de neocon Bill Kristol en gouverneur van Ohio John Kasich, een late afvaller in de Republikeinse race.

Over een derde kandidaat werd al maanden nagedacht, maar nu Trumps zege binnen is, wordt in allerijl geprobeerd nog wat meubelen te redden, ook al weten de kopstukken dat hun initiatief wellicht "too little, too late" zal zijn.

Wie in aanmerking moet komen voor de dwarsliggerskandidatuur, is evenmin al duidelijk. Zo circuleren de namen van oud-senator Tom Coburn, marinegeneraal met rust James Mattis, oude Bush-bekende Condoleezza Rice en oud-generaal Stanley McChrystal. Evenmin onmogelijk is een kandidatuur van Mark Cuban, een miljardair en eigenaar van de basketbalploeg Dallas Mavericks. Die zou door zijn eigen maverick-gehalte qua "reality-tv-presence" zelfs Trump de loef kunnen afsteken. Weinigen voelen zich echt geroepen, wetende dat hun kans als kandidaat van buiten het tweepartijensysteem nagenoeg nihil is.

Een beperkter opzet is een kandidaat enkel in lijn brengen in de swing states, wat voldoende zou moeten zijn om in die deelstaten Hillary Clinton het nodige zetje te geven. Die zit wat het buitenlandse beleid betreft veel meer op dezelfde lijn als de neoconservatieven binnen de GOP. Voor de neocons is Trumps idee van "America First" - wat zij beschouwen als een vorm van isolationisme - absoluut "not done".

bron: Belga