Geen Masters voor Dirk Van Tichelt na uitschakeling in Almaty

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nadat Dirk Van Tichelt zaterdag in de achtste finales van de Grand Prix in het Kazachse Almaty werd uitgeschakeld, staat het vast dat hij niet naar de Masters kan en ook geen reekshoofd zal zijn op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Het Belgische judo krijgt rake klappen op de Grand Prix van Almaty. Vrijdag verloor Ilse Heylen (-52 kg) op dramatische wijze haar kwalificatie voor de Spelen in Rio en vandaag verloor Dirk Van Tichelt (-73 kg) zijn laatste kans om naar de IJF World Judo Masters te mogen, die eind deze maand in het Mexicaanse Guadalajara plaatsvinden en voorbehouden zijn voor de top zestien uit elke gewichtsklasse.

Voor Almaty stond Dirk Van Tichelt op de achttiende plaats en dus moest hij op zijn minst brons pakken om nog naar de Masters te mogen. Op die Masters wilde hij zich dan met een nieuwe medaille in de top acht van de olympische ranking werken om zo als reekshoofd naar Rio te kunnen vertrekken waardoor hij daar in de eerste ronde geen zware concurrenten zou moeten bekampen.

Van Tichelt begon in Almaty met een ipponzege tegen de Ghanees Emmanuel Nartey (IJF 46), maar verloor in de achtste finales van de Chinees Yinjirigala Sai (IJF 26) met 2 strafpunten tegen 1. Sai was vorige week op de Grand Slam van Bakoe nog goed voor brons.

Roxane Taeymans (IJF 38) werd in haar eerste kamp van de dag tegen de Chinese Fei Chen (IJF 45) eveneens met 2 strafpunten tegen 1 uit het toernooi gewipt.

Joachim Bottieau (IJF 14) raakte ook al niet verder dan de achtste finales nadat hij eerst met ippon won van Farhod Rahimov (IJF 93) uit Tadzjikistan, maar vervolgens met ippon verloor van Valeriu Duminica (IJF 42) uit Moldavië. Morgen komt Benjamin Harmegnies (+100 kg) nog in actie in Almaty.

bron: Belga