Belgen in het buitenland - Higuain heeft record beet met winnend Napoli, AS Roma klopt Milan

Napoli heeft zaterdag op de slotspeeldag in de Serie A met 4-0 gewonnen van staartploeg Frosinone. Gonzalo Higuain tekende voor een hattrick en schrijft daardoor Italiaanse voetbalgeschiedenis. De Argentijnse aanvaller scoorde het afgelopen seizoen 36 doelpunten, een absoluut record in de Serie A. Tegen tien spelers van Frosinone liet Higuain op slag van rust het openingsdoelpunt liggen, maar Hamsik was goed gevolgd om er alsnog 1-0 van te maken. Na de koffie ontbond de Argentijnse topschutter zijn duivels. Vanaf de bank zag Dries Mertens hoe Higuain (52. en 62.) het 66-jaar oude record van de Zweed Gunnar Nordahl evenaarde. De Rode Duivel stapte in de 65e minuut zelf op het terrein en gaf de assist voor het derde doelpunt van de Argentijn. Al mag Higuain (71.) de pluimen voor zijn geniale retro en het bijhorende record op zijn eigen hoed steken.

AS Roma, met Radja Nainggolan de hele partij op het terrein, ging met 1-3 winnen op het veld van AC Milan. Salah (19.), El Shaarawy (59.) en Emerson (82.) brachten de Romeinen op 0-3. Bacca (ex-Club Brugge) zorgde in de 86e minuut voor de eerreddende treffer.

AS Roma hoopte op een nederlaag van Napoli, maar blijft uiteindelijk steken op de derde plaats en speelt volgend seizoen de voorrondes van de Champions League. Mertens en co houden hun tweede stek vast en kwalificeren zich voor de groepsfase van het kampioenenbal. Frosinone degradeert net als Hellas Verona. AC Milan eindigt op de zevende plaats en speelt opnieuw geen Europees voetbal.

In de Italiaanse Serie B is Avellino op de 41e en voorlaatste speeldag zwaar onderuitgegaan op het veld van Entella (4-0). Bij de bezoekers stond Samuel Bastien, uitgeleend door RSC Anderlecht, in de basis. De 19-jarige middenvelder werd in de 31e minuut naar de kant gehaald. Benjamin Mokulu, eigendom van KV Mechelen, kwam op het uur tussen de lijnen. Avellino is dertiende in de Serie B.