Argentijns ex-presidente Kirchner beschuldigd van oplichting

door
Belga
Leestijd 1 min.

Cristina Fernandez de Kirchner, de vorige presidente van Argentinië (2007-2015), is door een rechter beschuldigd van het oplichten van de staat. In de laatste maanden van haar mandaat zou de centrale bank van het land een grootschalige speculatie-operatie hebben opgezet om de Argentijnse munt kunstmatig laag te houden. Rechter Claudio Bonadio gaat ervan uit dat de instructies voor die operatie uitgingen van de presidente, in samenspraak met de minister van Economie.

De rechter gaf het bevel om de bezittingen van Kirchner, voor een bedrag van 15 miljoen pesos of ongeveer 1 miljoen dollar, te bevriezen. Hij legde gelijkaardige sancties op aan Axel Kicillof, die van 2013 tot 2015 minister van Economie was in Argentinië, en aan Alejandro Vanoli, de voorzitter van de centrale bank, en twaalf oud-directieleden.

Justitie verwijt Kirchner dat de staat geld heeft verloren door de speculatie. Dat gebeurde eind 2015, kort voor de verkiezing van een nieuwe, ditmaal centrum-rechtse, president Mauricio Macri. De verliezen zouden honderden miljoenen dollar bedragen.

Kirchner verscheen midden april al eens voor de rechter, maar weigerde toen te antwoorden op zijn vragen. Ze diende een schriftelijk verzoek in tot ontslag van de magistraat. De oud-presidente geniet niet langer van politieke onschendbaarheid. Eerder werd ze ook al beschuldigd van witwassen en er loopt ook een onderzoek voor onregelmatigheden met vastgoed.

Bron: Belga