Een vijfde van de planten is met uitsterven bedreigd

Er zijn maar liefst 391.000 unieke plantensoorten op onze aardbol, stelt een internationaal rapport. Maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen, want 21% is met uitsterven bedreigd.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Jaarlijks ontdekken wetenschappers 2.000 nieuwe planten, maar toch zijn er nog zoveel dingen die de mens niet weet over de flora, zoals hoe we ze moeten behandelen.

“Het is de eerste keer dat er wereldwijd een raming is gemaakt over het aantal planten. Dat bestaat wel over vogels, zeeschildpadden, bossen, steden, moeders, vaders, kinderen en zelfs antibiotica, maar niet over planten”, stelt Kathy Willis, directeur van de Royal Botanic Gardens, Kew. “Dat is opmerkelijk aangezien ze onontbeerlijk zijn in ons leven. Planten geven ons voedsel, kleding, medicijnen, bouwmateriaal en grondstoffen. Dit rapport is een eerste stap om het gat in die kennis te vullen.”

Hoewel klimaatveradering een grote bedreiging is voor de platensoorten, is het grootste probleem vandaag ontbossing. “De volledige impact van de klimaatverandering zullen we pas binnen dertig jaar ontdekken, omdat het zolang duurt voordat planten zich voortplanten”, legt Willis uit aan The Guardian.

Om er meer vat op te krijgen, zullen de tachtig wetenschappers die aan het rapport werkten, een jaarlijkse evaluatie maken. Zo kunnen onderzoekers, regeringen en bedrijfleiders samenwerken aan strategieën om de planten te beschermen.