Sp.a en PVDA niet te spreken over inzet Belgische F-16's in Syrië

door
Belga
Leestijd 2 min.

De oppositiepartijen sp.a en PVDA zijn niet te spreken over de regeringsbeslissing om de Belgische F-16's vanaf juli ook boven Syrië in te zetten. De partijen hekelen het gebrek aan democratisch debat en vrezen dat de beslissing wel eens nefaste gevolgen kan hebben. "Dat IS moet worden aangepakt, is evident. Dat bommen daarvoor de wonderoplossing zijn, is dat minder. Syrië is een wespennest waar verschillende politieke en militaire belangen elkaar kruisen", stelt sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen. "Niemand lijkt vandaag te weten wat te doen wanneer straks de rook is verdwenen. Dat dat nefast kan zijn, blijkt uit onze avonturen in Libië en Irak. Uit het verleden dient men lessen te trekken."

De partij klaagt ook aan dat er geen parlementair debat aan de regeringsbeslissing vooraf is gegaan. "Vorige week nog vroegen oppositie en meerderheid in het parlement een voorafgaand debat over de inzet van onze F-16's boven Syrië. De regering en meerderheidspartijen leken eindelijk in te gaan op deze kamerbrede vraag. Vandaag blijkt dat het geplande debat in de commissie weer maar eens een schijnvertoning wordt", klinkt het nog.

"Ik ben benieuwd naar het volledig politiek plan van deze regering", vervolgt Van der Maelen. "Daarom zou ik graag de politieke, militaire en juridische grond van de beslissing van het kernkabinet vernemen. Ook het veiligheidsrisico in eigen land moet in die analyse opgenomen worden."

PVDA is al evenmin te spreken over de uitbreiding van de Belgische missie. Volgens de partij tonen de aanslagen in Brussel aan dat tussenkomen in Syrië een zeer slecht idee is. "Zonder mandaat van de Verenigde Naties, tegen het internationaal recht, zonder zelfs een parlementair debat in ons land besliste het kernkabinet vanmorgen om te bombarderen in Syrië. En dat op vraag van de VS. Zo wordt de geweldspiraal verder aangevuurd", zegt partijvoorzitter Peter Mertens. "Wij zullen de oorlog als een boemerang in ons gezicht krijgen. Dat was zo in Afghanistan, dat was zo in Irak, dat was zo in Libië, en dat is nu ook zo."

bron: Belga