Senegalese Samoura is nieuwe secretaris-generaal van FIFA

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Senegalese Fatma Samoura, een diplomate bij de Verenigde Naties, is aangeduid als nieuwe secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat maakte FIFA-voorzitter Gianni Infantino vandaag bekend op het FIFA-congres in Mexico City. Samoura is de eerste vrouw én de eerste Afrikaan die het tot nummer 2 bij de wereldvoetbalbond schopt. Al haar voorgangers sinds de oprichting van de FIFA in 1904 waren mannelijke Europeanen. De Belg Louis Muhlinghaus bekleedde de functie als eerste tussen 1904 en 1906.

"Ze is iemand van buitenaf en zal zorgen voor een frisse wind binnen de FIFA", zei Infantino, die in februari Sepp Blatter opvolgde als voorzitter. "Ze heeft een grote persoonlijkheid en de ervaring om binnen grote organisaties met belangrijke budgetten om te gaan."

De 54-jarige Samoura heeft geen banden met het voetbal. Ze werkte de voorbije 21 jaar in verschillende functies voor de Verenigde Naties. Samoura volgt de Duitser Markus Kattner op, die vorig jaar als tijdelijke secretaris-generaal was aangesteld nadat de Fransman Jérôme Valcke in opspraak was geraakt. Valcke is inmiddels voor twaalf jaar geschorst.

bron: Belga