Rusland neemt maatregelen na nieuwe NAVO-raketafweerinstallaties in Roemenië en Polen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland zal maatregelen nemen tegen de "bedreigende" nieuwe installaties van het "Europese antiraketschild" van de NAVO in Roemenië en Polen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gezegd.

"We moeten nadenken over manieren om de Russische veiligheid te garanderen in het kader van deze bedreigingen", aldus de Russische president op een bijeenkomst met verschillende functionarissen van het Russische militair-industrieel complex. Poetin benadrukte, niet te willen meestappen in "een nieuwe wapenwedloop".

Al sinds 2010 werkt de NAVO aan het Europees raketschild. Officieel moet het Europa beschermen tegen aanvallen met intercontinentale raketten uit Iran en Noord-Korea, maar dat is volgens Rusland niet geloofwaardig. Het Kremlin beschouwt het oprukken van het Noord-Atlantische Bondgenootschap tot aan de Russische grenzen als een poging van het Westen om de Koude Oorlog opnieuw op te warmen.

Gisteren werd in aanwezigheid van heel wat Amerikaanse en NAVO-functionarissen een nieuwe installatie van het Europese raketschild onthuld in de Roemeense stad Deveselu. Tegelijkertijd werkt men aan een tweede landbasis in het Poolse Redzikowo, die er in 2018 zou moeten staan. Verder zijn ook al een radar in Turkije, een commandocentrum in Duitsland en vier Amerikaanse schepen met interceptieraketten in Zuid-Spanje operationeel.

Bron: Belga