Minder dan 1 procent Belgen op hoogte van strengere regeling verkeersrecidivisten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minder dan een procent van de Belgen is op de hoogte van de strengere maatregelen voor verkeersrecidivisten, die sinds 1 januari 2015 van kracht zijn. Dat blijkt uit een bevraging van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). De federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer lanceert nu een campagne op sociale media om de bevolking te sensibiliseren. Sinds 1 januari 2015 worden bestuurders die meermaals betrapt worden op zware overtredingen strenger bestraft. Concreet werd het concept 'recidive' uitgebreid, zodat ook combinaties van de zwaarste verkeersovertredingen bestraft kunnen worden. Het gaat dan over rijden onder invloed of zonder geldig rijbewijs, vluchtmisdrijf, overdreven snelheid, het gebruik van een radarverklikker en alle overtredingen van de vierde graad. Voordien konden enkel gelijke overtredingen samen als recidive worden beschouwd.

De FOD Mobiliteit en Vervoer wil de mensen nu beter informeren over die nieuwe wetgeving. Dat gebeurt via een campagne op sociale media. "Mensen moeten beseffen dat wie rijdt onder invloed, of andere zware overtredingen begaat, daar -terecht- streng voor bestraft wordt. Zeker als er sprake is van recidive", zegt woordvoerder Sven Heyndrickx.

Een en ander heeft ook te maken met het EK voetbal, dat volgende maand van start gaat. "Het BIVV heeft becijferd dat er op matchdagen van de Rode Duivels dubbel zoveel ongelukken onder invloed van alcohol gebeuren", aldus Heyndrickx. "In die context willen we de mensen er nogmaals op wijzen dat alcohol en rijden niet samengaan."

bron: Belga