Meerderheid van de Duitsers rekent op mislukking vluchtelingenakkoord EU-Turkije

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het akkoord tussen de EU en Turkije over de begrenzing van de vluchtelingenstroom is volgens de meeste Duitsers gedoemd te mislukken. Zo gelooft 59 procent dat de huidige spanningen met president Recep Tayyip Erdogan de omstreden deal zal laten stuklopen. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe peiling van de zender ZDF. Slechts 34 procent is van mening dat het akkoord zal slagen. De overige bevraagden antwoordden met "Ik weet het niet".

In totaal twee van de drie bevraagde Duitsers (68 procent) staan sceptisch tegenover het akkoord. Na de afgesproken ruilhandel stuurt de EU vluchtelingen en andere migranten, die sinds 20 maart illegaal naar Griekenland reisden, terug naar Turkije. Voor elke teruggestuurde Syrische vluchteling mag een andere Syriër uit Turkije legaal naar de EU komen. Tot 72.000 mensen kunnen zo opgenomen worden in Europa.

Geen visumplicht meer voor Turkse burgers, dat ook deel uitmaakt van het akkoord, werd door 61 procent van de bevraagden van de hand gewezen. Ongeveer een derde (34 procent) vindt het daarentegen goed dat Turken voor reizen in de EU geen visum meer nodig hebben.

Bron: Belga