Kernkabinet geeft fiat voor bouw en uitbreiding gevangenissen in Masterplan 3

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het kernkabinet heeft vanmorgen het licht op groen gezet voor het nieuwe masterplan voor de bouw en renovatie van gevangenissen. Bedoeling van het plan - het derde al in zijn soort - is de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. In de gevangenissen worden 1.432 plaatsen gebouwd of vernieuwd, terwijl er voor geïnterneerden 860 plaatsen bijkomen. Het akkoord komt er enkele uren voordat minister van Justitie Koen Geens om 14.00 uur opnieuw rond de tafel gaat zitten met de vakbonden om een uitweg te zoeken voor de cipiersstaking in de Waalse en Brusselse gevangenissen. Het kernkabinet gaf de minister daarvoor een bijkomend mandaat. De gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen zal alvast geen deel uitmaken van deze onderhandelingsronde.

Hoe het kostenplaatje voor het masterplan er zal uitzien, valt nog af te wachten. De inspanning moet immers nog worden verdeeld over de komende jaren. Mocht de staat de bouw en renovatie zelf in één keer financieren zonder samenwerking met de private sector, dan zou ze 500 miljoen euro moeten lenen, legde minister Geens (CD&V) uit na afloop van de ministerraad.

Het plan voorziet in de bouw van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois. Het arresthuis in Lantin wordt vervangen door de heropbouw van de gevangenis van Verviers als strafhuis en door een nieuw arresthuis in de regio Luik. In Ieper komt er een uitbreiding van de bestaande gevangenis. De site in Merksplas wordt gerenoveerd tot een gevangenis voor 400 gedetineerden.

Daarnaast is sprake van transitiehuizen met in totaal 100 plaatsen. Het gaat daarbij om kleinschalige projecten waar bepaalde gedetineerden tegen het einde van hun straf de kans krijgen die periode door te brengen om te worden begeleid als voorbereiding op hun terugkeer in de maatschappij. Er komen twee inrichtingen met een lager beveiligingsniveau. Daarvoor worden de gevangenissen van Ruiselede en Jamioulx uitgebreid.

Wat de geïnterneerden betreft, komen er 120 plaatsen bij in Aalst en 240 plaatsen in bestaande forensische of reguliere zorginstellingen in Vlaanderen en Brussel. Daarnaast voorziet het masterplan 500 plaatsen in twee nieuw te bouwen inrichtingen: één in Waals-Brabant en één in Paifve. De bestaande inrichting in Paifve wordt een inrichting voor gedetineerden.

bron: Belga