Geen poortjes in treinstations: minister Bellot onderzoekt nog de beste beveiligingswijze

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Mobiliteit François Bellot onderzoekt momenteel nog steeds de beste wijze om de stations te beveiligen. Maar de internationale verbindingen zullen zeker uitgerust worden met veiligheidspoortjes, zo reageert zijn woordvoerster vanmorgen. Tegen de achtergrond van de terreurdreiging kreeg de kersverse mobiliteitsminister woensdag in de commissie Infrastructuur van de Kamer vragen over de installatie van poortjes en scanners in de stations. Hij gaf er aan nog steeds de beste wijze te bestuderen om de veiligheid en een vlotte doorgang van reizigers te combineren. Hij wees erop dat poortjes zoals in de metrostrations van de MIVB niet kunnen verhinderen dat personen met slechte intenties erdoor geraken.

In de krant stond vanmorgen dat Bellot in tegenstelling tot zijn voorgangster Jacqueline Galant voorlopig geen toegangspoortjes wil.

"We hebben de lessen onthouden van wat er gebeurd is op de luchthaven na de aanslagen", aldus woordvoerster Axelle Pollet, toen de wachtrijen aan de extra veiligheidscontroles opliepen. Voor de internationale treinverbindingen zullen er sowieso poortjes komen, maar welk type is nog niet bepaald. Die poortjes moeten zoveel mogelijk gestandardiseerd zijn, zodat ze in alle Belgische maar ook internationale stations geïnstalleerd kunnen worden. Ook de top van Thalys bekijkt momenteel overigens gelijkaardige oplossingen. De Thalys spoort door vier landen: Frankrijk, België, Nederland en Duitsland.

De poortjes zullen samengaan met andere veiligheidsmaatregelen, die nog bestudeerd worden. In de stations komen bijkomende bewakingscamera's, maar ook andere maatregelen zijn mogelijk. Op de luchthaven van Zaventem bijvoorbeeld, worden persoonscontroles nu uitgevoerd op relatief willekeurige basis of op basis van verdachte gedragingen.

Tot slot klinkt het dat er nog tijd nodig is vooraleer de maatregelen ingaan. Zo zijn er nog evaluties, het lastenboek of de aanbesteding.

bron: Belga