Duitse deelstaten willen 'majesteitsschennis' afschaffen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verscheidene Duitse deelstaten hebben vandaag in de Bundesrat, het "hogerhuis" van het Duitse parlement, een verzoek ingediend om de paragraaf over de zogenaamde 'majesteitsschennis' in het Duitse strafrecht af te schaffen. Dat artikel maakt beledigingen aan het adres van buitenlandse staatshoofden of instellingen strafbaar. Zes van de in totaal zestien Duitse deelstaten zijn van mening dat de bewuste paragraaf 103 ouderwets is en drongen erop aan het artikel onmiddellijk te schrappen uit het strafwetboek. Het verzoek werd doorverwezen naar de betrokken parlementaire commissie.

De bepaling veroorzaakte onlangs heel wat commotie in Duitsland, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op basis van het artikel een klacht had ingediend tegen de Duitse satiricus Jan Böhmerman. Die had op de Duitse televisie een 'beledigend gedicht' over het Turkse staatshoofd voorgelezen.

Ook de federale regering wil de paragraaf schrappen, maar wil dat wel pas in 2018 doen. Het verzoek van de deelstaten is dus van belang, omdat Böhmermann niet kan worden vervolgd voor zijn uitspraken over Erdogan als de wetsbepaling wel onmiddellijk wordt geschrapt.

Bron: Belga