België wil transacties met terreurgeld tijdens EK Voetbal meteen kunnen opsporen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische witwascel zal tijdens het EK Voetbal in Frankrijk tijdelijk een ploeg uitbouwen om steeds meteen te kunnen antwoorden op buitenlandse vragen over transacties met mogelijk terreurgeld. Dat heeft topman Philippe de Koster aangekondigd in de Kamer. Zo wil hij vermijden dat kostbare tijd verloren zou gaan in de strijd tegen mogelijke aanslagen op het voetbalfeest. De Koster uitte vandaag in de Kamer zijn frustraties over het geduld dat zijn mensen soms moeten opbrengen bij het opvragen van gegevens bij de banken. De witwascel heeft zelf geen toegang tot de databank van de Nationale Bank (NBB) met alle rekeningen. Zijn enige alternatief is mailen naar alle banken met de vraag: 'heeft persoon X of Y een rekening bij u?'. Waarbij een antwoord meestal zowat 48 uur op zich laat wachten.

In terreurdossiers is dat soms erg kostbare tijd. De Koster toonde zich dan ook zeer blij dat de federale regering aan een wetsontwerp werkt dat de witwascel rechtstreeks toegang geeft tot de databank van de NBB, op dezelfde manier als parketten en onderzoeksrechters. "Het is een beperkte ingreep met een zeer nuttige meerwaarde", verzekerde hij de leden van de tijdelijke antiterreurcommissie in de Kamer.

Het wetsontwerp komt echter sowieso te laat voor het EK Voetbal. En zeker daar wil de Korte net niets aan het toeval overlaten. "Vergeet niet dat ook de aanslagen op 13 november in Parijs 's avonds en bij de start van het weekend vielen."

Om toch zo snel mogelijk te kunnen antwoorden op Franse en andere vragen over mogelijke transacties met terreurgeld, zal de witwascel tijdens het Europees Kampioenschap een ploeg uitbouwen met permanenties 's avonds en in de weekends. Tegelijk is de Koster met vijf grote banken aan het onderhandelen opdat ook zij permanenties zouden organiseren tijdens het voetbalfeest. "Want stel dat er iets zou gebeuren in Frankrijk, dan zou het toch moeten dat we onmiddellijk informatie kunnen doorsturen. Enkel met onze mailings zal dat niet lukken", besloot hij.

bron: Belga