Vier redenen om elke dag avocado te eten

Avocado's worden alom geprezen als superfood. Het groene goud is de hype waard, want de vruchten hebben zo veel voordelen dat een dagelijkse portie wonderen doet. Hier zijn vier redenen om elke dag een beetje avocado te verwerken in je voeding.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

1. Avocado vermindert de kans op hart- en vaatziekten

In de VS zijn hart- en vaatziekten de nummer één doodsoorzaak. Het is dus aan te raden om daarop te anticiperen door bewuster om te gaan met onze voeding. Avocado blijkt gunstig voor ons cardiovasculaire systeem door zijn lage hoeveelheid verzadigde vetten en hoog gehalte aan onverzadigde vetten.

Bovenop zijn voedzaam vetgehalte bevat de vrucht ook een krachtige combinatie van nutriënten (bijvoorbeeld kalium en luteïne), alsook tal van antioxidanten zoals carotenoïden, callexanthophylls en fenolen. Deze verbindingen kunnen helpen om ontsteking te voorkomen en een betere bloedsomloop te verkrijgen.

2. Avocado kan helpen met gewichtsverlies

Vet eten om vet te verliezen - wie had dat ooit gedacht? Avocado geeft snel een gevoel van verzadiging, waardoor het eten ervan gewichtsverlies kan bevorderen. Een recente studie toonde aan dat avocado in maaltijden helpt om een gevoel van een volle maag te krijgen. Die buikvullende eigenschap is te wijten aan het hoge gehalte aan vezels, met ongeveer 14 gram per vrucht.

3. Avocado vermindert het risico op kanker

Avocado's geven ons tal van bio-actieve stoffen die kunnen helpen om kanker te voorkomen. Zowel het eiwit genaamd glutathion als xanthophyll luteïne worden geassocieerd met een verlaagde kans op orale kanker. Voorlopige oderzoeksresultaten wijzen ook op een preventieve werking van avocado's wat betreft borst- en prostaatkanker.

4. Avocado beschermt huid en ogen tot op hoge leeftijd

De carotenoïden in avocado hebben een flink aantal heilzame effecten op ons lichaam. Zowel luteïne als zeaxanthine kunnen oculaire achteruitgang door de leeftijd vertragen en zelfs visuele disfunctie voorkomen.

Bovendien werken die twee voedingsstoffen ook als buffer tegen UV-schade, en houden zodus onze huid glad en gezond.

Naast de vele gezondheidsvoordelen heeft avocado ook een makkelijk combineerbare smaak. Het vruchtvlees is lekker als hoofdingrediënt van guacamole of in stukjes bij een salade, maar het groene goedje is ook heerlijk in smoothies en dessertjes. Daarom: hou je niet in om dagelijks te experimenteren!

Foto's Pixabay