Euro 2016: Tijd om te oogsten

Over exact een maand is het zover. Dan spelen de Rode Duivels in Lyon hun eerste groepswedstrijd op Euro 2016 tegen Italië. In de speciale editie die vandaag bij onze krant zit, via deze website en op onze sociale media-kanalen kom je alles te weten over het nakende EK, waar België voor het eerst tot de favorieten gerekend wordt.
door
Matthias
Leestijd 3 min.

Door Maarten Joossens

Dat laatste zal je evenwel niet uit de mond van Marc Wilmots horen. In een interview met La Gazzetta dello Sport maakte de bondscoach eerder deze week nog duidelijk dat hij België deze zomer hoogstens als outsider beschouwt, net als pakweg Portugal en Italië. De favorietenrol schuift Wilmots met alle plezier door naar titelverdediger Spanje, wereldkampioen Duitsland en gastland Frankrijk.

Gouden Generatie

Een duidelijke poging om de hooggespannen verwachtingen in eigen land wat te temperen, al lijkt dat ijdele hoop. Bij de Belgische fans leeft het gevoel dat deze alom bejubelde ‘Gouden Generatie' stilaan rijp is om te oogsten, al was het maar omdat heel wat dragende spelers ondertussen hun topjaren bereikt hebben. Sommigen, zoals de onfortuinlijke kapitein Vincent Kompany, lijken zelfs al over hun hoogtepunt heen.

Het excuus dat de Rode Duivels over een jonge, onervaren ploeg beschikken gaat ook al even niet meer op. Bijna alle basisspelers hebben dertig interlands of meer op de teller en spelen week na week in de grootste competities. Op het WK in Brazilië kon het gros van de huidige selectie bovendien al eens proeven van een groot tornooi, waardoor de spelers en de staff weten hoe de komende weken in Frankrijk zullen verlopen.

FIFA-ranking

Ook in het buitenland wordt veel verwacht van de Belgische elf, die op basis van de FIFA-ranking op papier de sterkste Europese ploeg vormen. Die nummer één-positie (ondertussen nummer twee) werd over de landsgrenzen op redelijk wat wenkbrauwengefrons en zelfs hoongelach onthaald, wat betekent dat de prestaties van de Duivels straks ook op de BBC en TF1 met een vergrootglas zullen uitgelicht worden. Als België er net als in Brazilië opnieuw in de kwartfinales uitvliegt, zal niemand dat nog kunnen verkopen als een succes.

Geen verrassingen

Voor de strijd in alle hevigheid losbarst, hebben we nog een maand om te speculeren, te dromen en te prognostikeren. Dat gaat beter met wat kennis van zaken en daarom knutselden we dit EK-dossier in elkaar. De volgende 28 pagina's van deze krant zijn volledig gewijd aan Euro 2016, met in eerste instantie de nodige aandacht voor de Belgische selectie. In tegenstelling tot twee jaar geleden bevat die niet echt grote verrassingen, maar oordeel vooral zelf.

Verder nemen we jullie mee op een tocht langs alle stadions waar straks gespeeld wordt, passeren alle deelnemende landen de revue en gaan we ook even terug in de tijd met een overzicht van de Belgische EK-geschiedenis. Wie vooral geïnteresseerd is in de gezellige drukte die gepaard gaat met een groot kampioenschap, treft een handig overzicht aan van de verschillende grote schermen die her en der zullen worden neergepoot. Als klap op de vuurpijl vormt het hart van de krant een uitneembare poster. Laat de strijd nu maar losbarsten.