Pijnstillers maken van jou een minder aangenaam persoon

Grijp jij voor het minste of geringste naar pijnstillers? Dan is het oppassen geblazen, want pillen met paracetamol verminderen niet alleen de pijn, maar ook jouw inlevingsvermogen. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van de Ohio State University gaven 40 proefpersonen een drankje met 1.000 milligram paracetamol, 40 anderen kregen een drankje zonder medicijn. Na een uur, als het stofje ingewerkt was, kregen ze acht verhalen over psychische of fysieke pijn te lezen. De teksten gingen bijvoorbeeld over iemand die zijn vader verloor of iemand die een enorm diepe snijwonde had.

Daarna moesten de deelnemers inschatten hoe heftig de pijn van de hoofdpersonages was. De mensen die een pijnstiller achter de kiezen hadden, dachten dat de personages minder hard afzagen dan de mensen zonder paracetamol.

Pijnlijke afwijzing

Een tweede experiment bevestigt de eerste resultaten. Ook dan kregen 114 mensen iets te drinken, de ene helft met paracetamol en de andere zonder. De deelnemers mochten elkaar kort ontmoeten, maar daarna werden ze apart gezet en keken ze naar een filmpje waarin drie mensen die ze net hadden leren kennen, voorkwamen. Een van de drie personen werd in het filmpje genegeerd en uitgesloten.

Opnieuw moesten de proefpersonen aangeven hoeveel pijn de afgewezen persoon voelde. Terwijl het deze keer om een pijnlijke, sociale ervaring ging, toonden de mensen die paracetamol hadden geslikt weinig of geen empathie met de verdrietige persoon.

Ibuprofen

"Paracetamol neemt dus niet alleen je eigen pijn weg, het vermindert ook het vermogen om mee te leven met een andere persoon", schrijft hoofdonderzoeker Baldwin Way op de website van de universiteit. "We weten niet waarom paracetamol mensen minder meelevend maakt, maar het is wel zorgwekkend." De wetenschappers gaan nu onderzoeken of ibuprofen ook het inlevingsvermogen beïnvloedt.

Foto Pixabay