Duitser kunnen opnieuw smullen van de Erdogan-burger

De Duitsers laten zich niet kennen door president Erdogan. Nadat het Turkse staatshoofd komiek Jan Böhmermann heeft aangeklaagd voor een obsceen gedicht, grijpen steeds meer Duitsers naar satire om de aanklacht aan de kaak te stellen. Zo kunnen onze oosterburen momenteel genieten van een Erdogan-burger.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

In zijn gedicht beweerde Böhmermann dat Erdogan seks heeft met geiten en schapen. Jörg Tiemann van Urban Burgery kwam bijgevolg op het idee om Erdogan-burgers, met een stevig stuk geitenkaas, te verkopen. Die beslissing leverde online heel wat bedreigingen op en drie Turkse medewerkers besloten om nadien de handdoek in de ring te gooien.

Het restaurant sloot even de deuren, maar is nu opnieuw geopend met veiligheidsmaatregelen. Zo bezochten agenten van de Duitse staatsveiligheid Urban Burgery en beschikt de hamburgertent nu over acht bewakingscamera's.

Volgens Tiemann is de Erdogan-burger ook een commercieel schot in de roos. De snelle hap is momenteel razend populair en goed voor 75% van de omzet. "We blijven hem verkopen zolang mensen hem willen of totdat Erdogan een einde maakt aan zijn beleid", aldus Tiemann aan BBC. De uitbater verduidelijkte ook dat zijn protest niet specifiek voor de zaak Böhmermann is, wel voor de twee Turkse journalist van de krant Cumhuriyet die recent werden opgesloten, nadat de krant het nieuws bracht dat Turkije wapens probeert te leveren aan Syrische rebellen.

 

Foto AFP / A. Altan