Vlaams gevangenispersoneel lijkt wel positief te staan tegenover voorstel Geens

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het personeel in de Nederlandstalige gevangenissen lijkt wel voorstander te zijn van verdere onderhandelingen met minister van Justitie Koen Geens over zijn rationaliseringsplannen in het gevangeniswezen. De christelijke en socialistische overheidsvakbonden geven sinds woensdag informatiesessies over wat de plannen van Geens precies inhouden. Dat zeggen Frank Conings, vrijgestelde voor Justitie van ACV-Openbare Diensten en Gino Hoppe, algemeen verantwoordelijke van ACOD. Morgennamiddag zitten bonden en Geens opnieuw samen. Het Belgische gevangeniswezen kampt met een tekort aan personeel en sterke overbevolking. Bovendien moet tijdens deze legislatuur nog eens tien procent bespaard worden. Koen Geens wil het personeelstekort wegwerken door een nieuwe manier van werken - rationalisering - te introduceren. Dit zou ertoe leiden dat er niet langer in drie maar voortaan in vijf shiften gewerkt wordt.

Het voorstel, en verschillende extra toegevingen van Geens - bevriezing van de besparing op personeel, extra aanwervingen, ... - werd echter meteen verworpen door het Franstalige gevangenispersoneel. Al meer dan twee weken wordt er daarom gestaakt in de Brusselse en Waalse penitentiaire inrichtingen.

Aan Vlaamse kant is er meer genegenheid voor Geens' plannen. Sinds woensdag laten ACOD en ACV het Nederlandstalige gevangenispersoneel zich hierover uitspreken. "Bijna de helft van de gevangenissen is bevraagd. De eerste signalen wijzen op een positieve houding tegenover het voorstel van Geens", zegt Conings.

Zijn ACOD-collega Hoppe beaamt dit. "Het Nederlandstalige gevangenispersoneel volgt de Franstalige collega's op het eerste gezicht niet."

Het Noord-Zuid verschil zou volgens Conings trouwens toe te schrijven zijn aan de verschillende noden. "In het noorden van het land vormt vooral het personeelstekort een groot probleem. In Brussel en Wallonië is de verouderde infrastructuur het grootste struikelblok."

De verschillen tussen het Nederlandstalige en Franstalige gevangenispersoneel zal de vakbonden de nodige kopzorgen bezorgen. Zij moeten immers met een nationaal standpunt naar de minister trekken. Eerder deze week voorspelde Hoppe al enkele "slapeloze nachten", mocht het Vlaamse personeel wel te vinden zijn voor Geens' plannen.

bron: Belga