Staatsveiligheid heeft te weinig informanten in strijd tegen terroristen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Staatsveiligheid geeft zelf toe te weinig goedgeplaatste informanten te hebben die concrete en volledige info kunnen geven in de strijd tegen het terrorisme. Dat staat in een tweede tussentijds rapport van toezichthouder Comité I over de aanslagen in Parijs, schrijft De Tijd vandaag. De Staatsveiligheid had voor de aanslagen in Parijs via haar informanten geen enkele info opgevangen over de broers Abdeslam. Ze had wel zaken vernomen over vier betrokken terroristen, onder wie de sleutelfiguren Abdelhamid Abaaoud en Mohamed Abrini, maar die informatie was "voor 90 procent afkomstig van maar enkele informanten".

In het aan het parlement bezorgde rapport erkent de Staatsveiligheid dat het rekruteren en het beheren van een informant in het "jihadistische milieu" moeilijk is, hoewel dat net haar opdracht is. "We moeten permanent op zoek gaan naar nieuwe bronnen", luidt het.

Die dienst blijkt ook opvallend weinig informatie te hebben vergaard over de terroristen door sociale media zoals Twitter en Facebook in de gaten te houden. De bevoegde cel telt dan ook maar zes mensen, is pas sinds 18 maart vorig jaar actief en wordt overstelpt met gegevens.

bron: Belga