Rousseff roept haar landgenoten tot "mobilisatie" tegen de "staatsgreep" op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donderdag geschorst als Braziliaanse presidente, heeft Dilma Rousseff haar landgenoten donderdag opgeroepen zich te "mobiliseren" tegen de "staatsgreep" waarvan ze zegt het slachtoffer te zijn. "Aan de Brazilianen die tegen de staatsgreep zijn gekant, van welke partij ze ook mogen zijn, doe ik een oproep: hou jullie gemobiliseerd, verenigd en in vrede. De strijd voor de democratie heeft geen einddatum, het is een strijd die vereist dat men er zich permanent op toelegt", zo luidt het in de eerste verklaring van de linkse politica na de historische stemming in de senaat

"Ik had me nooit voorgsteld een nieuwe keer tegen een staatsgreep te moeten vechten", zei Rousseff, die foltering tijdens de dictatuur (1964-1985) heeft doorstaan en die in 2010 als eerste vrouw aan de leiding van het land is verkozen. "Wat er op het spel staat, is niet alleen mijn mandaat, het is het respect voor de verkiezingen, voor de soevereiniteit van het Braziliaanse volk en de Grondwet".

Niet alleen is zij slachtoffer van een "staatsgreep" geworden, maar ook van een "juridische en politieke farce". Haar regering heeft "intense sabotage" gekend, geleid door haar eigen vicepresident.

"Het gaat om een staatsgreep, want een afzetting zonder een misdaad van verantwoordelijkheid is een staatsgreep", insisteerde de politica. "Zij die er niet in geslaagd zijn in de regering te raken via de directe keuze door het volk, zijn met geweld aan de macht geraakt, zich baserend op de lichtste redenen", het opsmukken van publieke rekeningen dat haar wordt aangewreven. "De praktijken waarvan men mij beschuldigt, zijn courant en zijn door al mijn voorgangers aangewend".

Bron: Belga