Premier Michel wil snel stappen richting gegarandeerde dienstverlening in gevangenissen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel hoopt dat zo snel mogelijk vooruitgang kan worden geboekt rond de gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen. Dat heeft de premier verklaard in de Kamer tijdens een debat over de staking van de cipiers. Justitieminister Koen Geens (CD&V) beloofde dat de overbevolking in de gevangenissen tegen het einde van de legislatuur zal weggewerkt zijn. Elke fractie voelde premier Michel en minister Geens tijdens het vragenuurtje aan de tand over de staking in de Brusselse en Waalse gevangenissen die intussen al bijna drie weken aan de gang is. De oppositie schoot daarbij met scherp op de "besparingsdrift" van de regering.

De eerste minister kondigde aan dat het kernkabinet aan minister Geens een "bijkomend mandaat" zal geven. Bedoeling is dat er voorstellen komen om de overbevolking verder aan te pakken met operationele maatregelen en op basis van becijferde doelstellingen. Ook wordt het spoor van de verbetering van de infrastructuur verder bewandeld. Daarvoor zal een task force het levenslicht zien.

"België is één van de laatste landen in Europa zonder gegarandeerde dienstverlening. Dat gaat niet", voegde premier Michel er aan toe. Bovendien wil de regering een strategie op poten zetten in de strijd tegen het absenteïsme. "Onze hand blijft uitgestoken voor een dialoog met alle actoren", besloot Michel.

Justitieminister Geens gaf een overzicht van alle maatregelen die hij al heeft genomen om de overbevolking aan te pakken. Momenteel zijn er zowat 11.000 gedetineerden voor 10.000 plaatsen. Minister Geens maakte zich sterk dat het aantal gevangenen aan het einde van deze regeerperiode onder de 10.000 zal dalen. "Ik heb altijd mijn woord gehouden", aldus Geens.

Hij verzekerde de humanitaire situatie op de voet te volgen. Twee zaken zijn "niet verzoenbaar", benadrukte Geens, "het respect voor de mensenrechten in de meest absolute zin en het respect voor het stakingsrecht in de meest absolute zin".

bron: Belga