Eurovisie Songfestival 2016 - Laura Tesoro gaat voor België door naar finale

door
Belga
Leestijd 1 min.

Laura Tesoro heeft zich donderdagavond in de Zweedse hoofdstad Stockholm geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Ze haalde het voor ons land met haar nummer "What's the pressure" in de tweede halve finale, samen met Letland, Georgië, Bulgarije, Australië, Oekraïne, Servië, Polen, Israël en Lithouwen. De finale vindt plaats op 14 mei. Tijdens de eerste halve finale op dinsdag, konden ook Rusland, Nederland, Armenië, Azerbeidzjan, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Tsjechië, Cyprus en Malta. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje worden als grote sponsors van de European Broadcasting Union (EBU), die de wedstrijd organiseert, automatisch geplaatst. En ook Zweden mag als winnaar van de vorige editie de halve finale overslaan.

De 19-jarige Laura Tesoro uit Antwerpen kwam donderdagavond als laatste aan zet tijdens de tweede halve finale. In een eerste reactie tijdens de VRT-uitzending over het Eurovisie Songfestival, zei ze aan Lieven van Gils zeer tevreden te zijn, en noemde ze het optreden voor miljoenen mensen "bangelijk".

Zwitserland, Wit-Rusland, Ierland, Macedonië, Slovenië, Denemarken, Noorwegen en Albanië haalden donderdag de finale niet.

In 2015 stuurde de RTBF nog Loïc Nottet naar Wenen. Met "Rhythm Inside" haalde hij toen de vierde plaats. Het festival werd vorig jaar gewonnen door de Zweed Mans Zelmerlöw. Het is dit jaar bovendien exact dertig jaar geleden dat Sandra Kim voor België het Eurovisie Songfestival won.

bron: Belga