Corruptieonderzoek naar Braziliaanse oppositieleider Neves

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het hoogste gerechtshof in Brazilië heeft toestemming gegeven tot het openen van een corruptieonderzoek tegen senator Aecio Neves, de verliezende presidentskandidaat van 2014 en huidig leider van de parlementaire oppositie. In tegenstelling tot presidente Dilma Roussef, wier 'impeachment' gebaseerd is op boekhoudkundige begrotingstrucs, wegen de beschuldigingen tegen Neves - omkoperij en een geheime bankrekening van het gezin in Liechtenstein - veel zwaarder. De hoogste gerechtsinstantie ging met haar toestemming in op een begin mei ingediend verzoek van procureur-generaal Rodrigo Janot. Neves is voorzitter van de ondanks de naam rechtse partij PSDB (Sociaal-Democratische Partij van Brazilië). Het is die partij die de hele impeachmentprocedure tegen de presidente heeft opgestart.

In totaal vervolgt de procureur-generaal meer dan dertig politici in het kader van het Petrobras-schandaal, onder wie ook ex-president Luiz Inacio Lula da Silva en drie ministers van zijn Arbeiderspartij PT. Justitie baseert zich op "onthullingen" van de oud-senaatsleider van de PT, Delcidio Amaral - eveneens een Petrobras-zondaar, die besloot uit de biecht te klappen in ruil voor strafvermindering. Dinsdag is Amaral afgezet als senator. Hij beschuldigt Neves ervan, als gouverneur van de deelstaat Minas Gerais een systeem ontwikkeld te hebben om parlementsstemmen te kopen. Dat schandaal kreeg de naam 'mensalao'.

Wie zich eerlang ook aan een onderzoek mag verwachten, is vicepresident Michel Temer, die ook in het biechtlijstje van Amaral voorkomt. Temer zal vandaag tijdelijk de taak van president op zich nemen.

Bron: Belga