Wie mag mee naar het EK?

In afwachting van de definitieve lijst maakt Marc Wilmots vandaag zijn voorselectie bekend voor het komende EK in Frankrijk. Vooral in de spits en op de flanken heeft de bondscoach knopen door te hakken.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Hoeveel namen de zogenoemde longlist van Wilmots (foto) bevat, is niet bekend. Vast staat wel dat er meer dan 23 spelers op zullen staan, het maximale aantal per deelnemend land. Net als voor het WK in Brazilië zal de bondscoach waarschijnlijk vijf of zes reservespelers aanduiden, om de lijst tegen 31 mei verder af te slanken. Uiterlijk op die datum moet de definitieve selectie ingediend zijn. De voltallige voorselectie zal wel deelnemen aan de voorbereidende stage in Zwitserland, die op 22 mei van start gaat. De eerste EK-wedstrijd van de Rode Duivels is pas op 13 juni, wanneer de nationale ploeg het in Lyon opneemt tegen Italië.

Verrassingen

Hoewel de grote lijnen van de EK-selectie al bekend zijn - Wilmots heeft de voorbije jaren een vaste kern uitgebouwd - valt niet uit te sluiten dat de bondscoach deze middag opnieuw één of twee verrassingen uit zijn hoge hoed tovert. In de aanloop naar het WK in Brazilië was die rol weggelegd voor Divock Origi, toen nog een nobele onbekende in eigen land. Een opmerkelijke keuze die achteraf gezien een voltreffer was.

Kompany

Het valt ook af te wachten wie de plaats zal innemen van de geblesseerde kapitein Vincent Kompany. Mogelijk beschouwt Wilmots Toby Alderweireld of Jan Vertonghen voortaan als centrale verdedigers, maar dan wordt het probleem op de flanken alleen maar groter. Het lijstje potentiële invallers op zowel de rechts- als linksback is vrij beperkt en toch liet de bonds coach tot dusver niet echt in zijn kaarten kijken. Meunier, Cavanda, Jordan Lukaku, Gillet, zelfs verloren zonen Pocognoli en Ciman... ze mogen allemaal nog dromen van een EK-ticket. Centraal in de spits zijn er in principe vier kandidaten (Lukaku, Benteke, Batshuayi en Depoitre) voor twee plaatsen, dus ook daar is het vol spanning uitkijken naar de keuze van de bondscoach.

De voorselectie wordt om 12u deze middag bekendgemaakt.