Wellens imponeert in eerste bergrit Giro

Belgian Tim Wellens of Lotto Soudal celebrates after winning the sixth stage in the 99th edition of the Giro d'Italia cycling race, 157km from Ponte to Roccaraso, on Thursday 12 May 2016, in Italy. BELGA PHOTO YUZURU SUNADA

Tim Wellens heeft op overtuigende wijze de zesde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Voor de 25-jarige Limburger is het de tweede Giro-ritwinst uit zijn nog jonge carrière.

Na de sprintfinish van woensdag was het gisteren aan de klimmers om naar voren te treden. De zesde etappe schotelde het peloton een slotklim van 18 kilometer voor. Op papier een rit op maat van de avonturiers, al kon de aankondiging van het Nibali-kamp, dat ze leider Dumoulin het vuur aan de schenen wilden leggen, wel eens roet in het eten gooien.

De etappe startte met een klassieke vroege vlucht, die door het golvende parcours werd uitgedund tot twee leiders: Eugbert Zhupa en Alessandro Bisolti. Het duo kreeg op 70 kilometer van de streep het gezelschap van het drietal Laurent Didier, de Belg Tim Wellens en zijn Lotto-Soudal-ploegmaat Pim Lighthart.

Het peloton leek er vroeg op de dag nog wel zin in te hebben en de Movistar-ploeg liet de leiders nooit heel ver uitlopen, maar naarmate de koers vorderde, vergrootte de voorsprong van de vijf leiders tot bijna negen minuten. Het was dus duidelijk dat de winnaar vooraan te zoeken was. Bij Lotto-Soudal trokken ze voluit de kaart-Wellens. Lighthart knapte het merendeel van het werk op en hield het peloton op een veilige afstand, waardoor onze landgenoot zich rustig kon voorbereiden op het slotakkoord.

Met een veilige reserve van 8 minuten begon het vijftal aan de slotklim. Daar was het Didier die de debatten opende. De Luxemburger leek in eerste instantie weg te rijden van Wellens, maar die kwam op zijn eigen tempo terug. Op 13 kilometer van de streep moest de Trek-renner de rol lossen en kon de zegetocht van Wellens beginnen. Te voet en met de fiets boven het hoofd bezorgde de glunderende Belg zijn ploeg een tweede ritzege op rij.

In het peloton maakte Nibali zijn belofte waar en probeerde Dumoulin extra tijd aan te smeren. De Nederlander doorzag het manoeuvre en demarreerde zelf uit de groep. Hij finishte uiteindelijk als vierde, na Zakarin en Fuglsang, en staat nog steeds comfortabel in het roze.

Belga / Y. Sunada