Braziliaanse presidente Dilma Rousseff staat met anderhalf been buiten

In Brazilië heeft de Senaat beslist om de afzettingsprocedure van presidente Dilma Rousseff op te starten. Dat betekent dat ze voor 180 dagen geschorst wordt.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Waarvan wordt ze beschuldigd?

Dilma Rousseff wordt verweten gesjoemeld te hebben met de begroting in 2014 en 2015. Voorstanders van de president zeggen echter dat er niets geks aan de hand is en dat de begroting wel vaker een beetje zou worden opgesmukt. Daarnaast wordt ze ook genoemd in een groot corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Zo zou er onder meer smeergeld gevloeid zijn naar de centrumlinkse partij van de presidente.

Wat is er beslist?

Na een zitting van 20 uur heeft de Braziliaanse Senaat met een grote meerderheid, 55 stemmen voor en 22 tegen, gestemd voor de schorsing van Rousseff. De komende maanden zal de senaat zich buigen over de beschuldigingen tegen de Braziliaanse president.

Tijdens haar schorsing zal vicepresident Michel Temer van de centrumpartij PMDB (Braziliaanse Democratische Beweging) haar functie overnemen. Temer, die ook in verschillende corruptiedossiers wordt genoemd, wordt door Rousseff een «verrader» genoemd. Doordat zijn partij zich vorige maand terugtrok uit de coalitieregering is de afzettingsprocedure van Rousseff de enige manier voor de politicus om het tot president te schoppen. Populair is hij alleszins niet, want in de laatste peilingen scoorde hij nauwelijks 2%. Van Temer wordt nu verwacht dat hij economische groei brengt en de werkloosheid doet dalen.

Hoe moet het verder na de schorsing?

Na zes maanden, dus in november, zal de Senaat een ‘proces' tegen haar opstarten om haar definitief af te zetten. Er volgt dan weer een stemming, waarbij twee derde van het parlement nodig is om Rousseff definitief te ontzetten.

Foto AFP / E. Sa