Valse suikers zijn niet goed voor de lijn

Zoetstoffen zijn helemaal niet zo gezond als we willen geloven. Uit recent onderzoek blijkt dat ze tot overgewicht kunnen leiden bij kinderen. “De stoffen bedotten ons lichaam”, stellen de onderzoekers.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Valse' suikers als aspartaam, sucralose en stevia werden voorgesteld als een wondermiddel. Ze hebben een zoete smaak, maar bevatten toch geen calorieën. Zo zouden heel wat gezondheidsproblemen van de baan zijn, maar daar komen wetenschappers nu steeds meer op terug.

Professor in de pediatrie aan de universiteit van Manitoba in Canada, Meghan Azad, onderzocht de effecten van artificiële zoetstoffen bij zwangere vrouwen. Ze nam data van meer dan 3.000 moeders en hun kinderen onder de loep. De zwangere vrouwen die vaker naar zoetstoffen grepen, maakten dubbel zo veel kans op een kind met overgewicht of obesitas.

Lichaam in de war

Die link werd ook al duidelijk bij eerder onderzoek bij dieren en mensen. Ook al bevatten aspartaam, stevia en co geen of nauwelijks calorieën, toch wegen de mensen die de lightproducten gebruiken vaak meer dan anderen. Volgens wetenschappers zouden de artificiële suikers ons lichaam in de war brengen. “Als we bijvoorbeeld Stevia eten, stimuleren we ons brein op dezelfde manier als suiker. Ons lichaam bereidt zich voor op de calorieën die we zullen opnemen en de pancreas maakt insuline aan. Wanneer die calorieën dan niet komen, verlangt ons metabolisme daarnaar. We gaan ze dan onbewust opzoeken om die honger te stillen”, verklaart Azad. De stoffen laten ons dus instinctief op andere manieren calorieën eten, terwijl we minder insuline produceren. “We bedotten ons lichaam, en ooit zal je lijf dat inzien. Daarna zal het gewoon niet meer reageren”, besluit Azad.