Spieker op theoretisch rijexamen moet zes maanden brommen

Valsspelen op het theoretisch rijexamen gebeurt blijkbaar niet enkel in België. Aan de andere kant van het kanaal heeft een 39-jarige Brit een celstraf gekregen, nadat het examencentrum hem betrapte op het gebruik van een bluetoothapparaat.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Talat Arab uit Oak Drive nam vorig deel aan het theoretische deel van zijn rijexamen. De examinatoren vonden dat hij zich verdacht gedroeg en verwijderden hem uit de zaal. Een maand later keerde hij terug voor een nieuwe poging, maar hij werd meteen opgepakt. Blijkbaar had hij een bluetoothapparaatje bij zich, waarmee hij berichten kon sturen en ontvangen.

De man is nu veroordeeld tot zes maanden celstraf. Hij pleitte schuldig voor fraude op zijn theoretische rijexamen. Tijdens de rechtszaak kwam ook aan het licht dat Arab al vier eerdere verkeersovertredingen op zijn kerfstok heeft staan, wat de celstraf waarschijnlijk verklaart.

Fraude met bluetoothapparaatjes, die via radiosignalen verbinding maken met een smartphone, komen steeds vaker voor in Verenigd Koninkrijk. DVLA, de Britse organisatie verantwoordelijk voor rijbewijzen, vond al heel wat bluetoothtoestellen, verborgen in pennen, horloges, kledij, petten ... Bluetoothfraude blijft echter relatief beperkt. DVLA schat dat technologisch spieken slechts voorkomt op 300 van de 1,8 miljoen examens.

Foto Wikimedia Commons / Hariadhi