Mensen ontkennen hun overgewicht

De gemiddelde persoon heeft vijf jaar nodig om te beseffen dat hij of zij op dieet moet. Uit een Britse poll bij 1.200 mensen blijkt dat de ontkenningsfase zelfs nog dikker maakt.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

“‘Vetblindheid' wordt geweten aan schaamte en de normalisering van obesitas. Het duurt gemiddeld meer dan vier jaar vooraleer een persoon met overgewicht zijn probleem toegeeft en nog eens een half jaar vooraleer hij actie onderneemt”, zegt Slimming World, de organisatie die het onderzoek uitvoerde.

Gezien het feit dat mensen elk jaar zwaarder worden, winnen ze tijdens deze ontkenningsfase nog aan gewicht. Hierdoor stijgt de kans op hartaanvallen, beroertes, diabetes, kanker en andere aandoeningen.

Georgina Wallace had zeven jaar nodig vooraleer dokters haar konden overtuigen om op dieet te gaan. Ze was toen 27 jaar oud en woog 115 kilogram. Als de vrouw haar levensstijl had verdergezet, zou ze nog maar enkele jaren te leven hebben gehad. Vandaag weegt Wallace nog maar 63 kilogram. “Het heeft niet alleen mijn leven veranderd, maar ook gered”, vertelt ze.

“Het gemiddelde lichaamsgewicht per persoon blijft stijgen. Als we ons lichaamsgewicht aftoetsen aan dat van anderen, dan verandert onze perceptie van wat gezond is”, zegt Jacquie Lavin van Slimming World. “Gezien de maatschappij waarin wij leven, waarin vet- en suikerrijk voedsel nog steeds goedkoop wordt aangeprijsd, is dit geen verrassing.”

Foto Pixabay