Mensen met een psychopathische persoonlijkheid blijven vaker vrienden met hun ex

Blijf jij meestal bevriend met je voormalige geliefde? Dan bestaat de kans dat jij psychopathische of narcistische trekken hebt, stelt een Amerikaanse studie.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de Universiteit van Oakland ontdekten dat mensen met een psychopathische, machiavellistische of narcistische persoonlijkheid vaker vrienden blijven met hun ex dan zachtere karakters. Een psychopaat zoekt impulsief naar spanning en heeft weinig empathie. Een narcistisch persoon heeft een overdreven positief zelfbeeld en voelt zich superieur ten opzichte van andere mensen. Een machiavellistisch individu heeft dan weer geen moeite met iemand te bedriegen of te manipuleren voor zijn eigen doelen.

De onderzoekers kwamen te weten dat vriendschappen na een relatie meestal tot stand gebracht zijn om er gebruik van te maken. Zo zouden ze geld of informatie van elkaar krijgen, de liefde nog bedrijven of genieten van een hoge sociale status wanneer ze kameraden blijven. De drie persoonlijkheidstypes hierboven beschreven hebben een kleiner empathisch vermogen dan andere types en kunnen zo hun gevoelens opzij zetten voor de voordelen die ze eraan overhouden.

Foto Pixabay