Fiscaal gunstregime voor Uber zet kwaad bloed

TO GO WITH AFP STORY by ELOI ROUYER A woman browses the site of US home sharing giant Airbnb on a tablet in Berlin on April 28, 2016. Berlin will from Sunday, May 1, 2016, restrict private property rentals through Airbnb and similar online platforms, threatening hefty fines in a controversial move meant to keep housing affordable for locals. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL

Concreet betekent de nieuwe maatregel dat particulieren die via het deelplatform minder dan 5.000 euro opstrijken, slechts 10% belasting moeten betalen. Wanneer ze meer verdienen wordt het gehele bedrag belast tegen een progressief tarief, dat kan oplopen tot 50%. De nieuwe regeling zou in juli in werking treden.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is de nieuwe maatregel bedoeld om ondernemers te stimuleren om deel te nemen aan de economie. Hij doelt daarbij op micro-ondernemers die via een app bijklussen. Dit gebeurt nu vaak in een fiscaal grijze zone, maar daar wil de regering een einde aan maken. Airbnb en andere online platformen die de occasionele verhuur van kamers of woningen regelen, vallen niet onder de nieuwe fiscale regeling. Dat zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). Huurinkomsten worden niet specifiek belast, dus ook niet bij Airbnb.

De taxi- en hotelsector is alles behalve blij met dit initiatief. «Dit is geen cadeau voor mensen die occasioneel bijklussen, maar wel een vrijgeleide voor multinationals die er een sport van maken om elke wettelijke, fiscale en werkgeversverplichting te omzeilen», klinkt het bij Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van de beroepsfederatie van de taxisector, in De Standaard.