Buit van spectaculaire Italiaanse kunstroof duikt op in Oekraïne

In Oekraïne zijn verschillende schilderijen opgedoken die enkele maanden geleden uit een Italiaans museum werden gestolen en samen meer dan 16 miljoen euro waard zijn. De ontdekking werd gedaan door de grensautoriteiten, meldt de Oekraïense regering vandaag.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Gemaskerde schutters gingen in november in het stedelijk museum Castelvecchio, in de Noord-Italiaanse stad Verona, aan de haal met 17 renaissance- en barokschilderijen van wereldberoemde meesters als Tintoretto, Mantegna en Pisanello. De belangrijkste gestolen werken waren ‘Portret van een Dame' van Peter Paul Rubens en ‘Boetende Hieronymus in de Woestijn' van Jacopo Bellini. Na de spectaculaire kunstroof werden in Italië en Moldavië een dertiental verdachten opgepakt, onder wie een bewaker die op de nacht van de inbraak aan het werk was.

De gerecupereerde schilderijen betreffen die van Rubens, Tintoretto, Pisanello, Caroto en Mantegna, luidt het in de regeringsverklaring. Meer details over hoe de werken zijn opgespoord, werden er niet gegeven.

Foto AFP / Polizia di Stato