Zweedse bondscoach maakt EK-selectie bekend

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zweedse bondscoach Erik Hamren heeft vanavond zijn 23-koppige selectie voor het EK voetbal in Frankrijk (10 juni-10 juli) bekendgemaakt. Het Zweedse team is volledig gebouwd rond PSG-aanvaller Zlatan Ibrahimovic. De 34-jarige Zweed begint in Frankrijk aan zijn vierde EK. Zowel in 2004, 2008 als 2012 wist hij op de eindronde te scoren, slechts zes spelers deden hem dat voor. Met zes EK-doelpunten moet hij in de topschuttersstand aller tijden enkel de Engelsman Alan Shearer (7) en de Fransman Michel Platini (9) voor zich dulden. Maar ook zijn collega-aanvaller John Guidetti weet het doel staan. Enkele jaren geleden maakte hij als Manchester City-huurling furore bij Feyenoord, tegenwoordig is hij bij Celta de Vigo ploeggenoot van Theo Bongonda. Op het middenveld is Kim Källström nog steeds de kilometervreter. In de verdediging had Hamren een plaats voor Erik Johansson, die het seizoen begon bij AA Gent maar tijdens de winterstop al verkaste naar FC Kopenhagen.

Op het EK nemen België en Zweden het op de derde en tevens laatste speeldag in groep E tegen mekaar op. De wedstrijd wordt op 22 juni (21u) gespeeld in Nice. Voor de start van het EK oefent Zweden nog tegen Slovenië (30 mei in Malmö) en Wales (5 juni in Solna). Twee jaar geleden stonden België en Zweden nog tegenover mekaar in een oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK in Brazilië. De Rode Duivels haalden het toen met 0-2. Ook op EURO 2000 troffen beide landen mekaar, in de groepsfase wonnen de Belgen toen voor eigen publiek met 2-1.

Morgen is Marc Wilmots aan de beurt om zijn voorselectie prijs te geven. In de verdediging wordt het vooral uitkijken naar wie er opgeroepen wordt om de geblesseerde Vincent Kompany te vervangen. Voorts gaf Wilmots eerder al aan slechts twee diepe spitsen mee naar Frankrijk te zullen nemen, waardoor er mogelijk van het drietal Romelu Lukaku, Michy Batshuayi en Christian Benteke één aanvaller moet thuisblijven.

Zweden - EK 2016:

Doelmannen (3):

Andreas Isaksson, Robin Olsen, Patrick Carlgren

Verdediging (7):

Mikael Lustig, Martin Olsson, Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist, Erik Johansson, Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson

Middenveld (9):

Kim Källström, Oscar Hiljemark, Albin Ekdal, Pontus Wernbloom, Oscar Lewicki, Enkan Zengin, Emil Forsberg, Jimmy Durmaz, Sebastian Larsson

Aanval (4):

Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg, John Guidetti, Emir Kujovic

bron: Belga