Zieke Emmanuel Vanluchene geeft forfait voor EK zwemmen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Emmanuel Vanluchene (23) heeft opnieuw last van zijn chronische darmontsteking en geeft daarom forfait voor het Europees kampioenschap zwemmen lange baan, dat maandag in Londen van start gaat. Vorig jaar moest Vanluchene in mei al een trainingspauze inlassen ten gevolge van zijn chronische darmontsteking en werd er zelfs even voor gevreesd dat hij moest stoppen. Maar na een intensieve medische behandeling kregen de artsen de ontsteking onder controle en Vanluchene klom terug naar zijn oude niveau. Zo zwom hij dit voorjaar onder meer een Belgisch record en de olympische limiet voor de Spelen van Rio op de 200m wisselslag. Voor het EK was Vanluchene geselecteerd voor de 100m en 200m vrije slag.

"De artsen zijn de medicatie stelselmatig gaan minderen en wellicht zijn ze op die manier onder de minimumgrens gedoken waardoor Emmanuel sinds een paar weken opnieuw last heeft van de chronische darmontsteking", reageerde trainer Rik Valcke.

"Na lang overleg hebben we twee weken geleden al samen beslist om forfait te geven voor het EK en zo de deelname aan de Olympische Spelen niet in gevaar te brengen. Ook vonden we het fair om deze beslissing goed op tijd kenbaar te maken zodat Dieter Dekoninck niet verder in de onzekere situatie van reserve het EK moest voorbereiden. Voor Emmanuel is het mentaal wel zwaar dat hij opnieuw geconfronteerd wordt met zijn ziekte maar ik ben ervan overtuigd dat hij in topvorm naar de Spelen kan."

bron: Belga