Ruim 500 leerlingen wonen herdenkingsmoment van kraanongeval in Kortrijk bij

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanochtend is in de Sint-Elisabethkerk in Kortrijk een herdenkingsmoment gehouden na het kraanongeval van maandagmiddag, waarbij een Bulgaarse kraanman het leven liet. "Er was vooral aandacht voor het benoemen van de gebeurtenissen", zegt algemeen directeur van scholengroep Rhizo, Nancy Dedeurwaerder. Het herdenkingsmoment vond plaats in de Sint-Elisabethkerk, vlakbij de Campus Oost, waar het ongeval zich voordeed. Omstreeks 8.30 uur begon een korte dienst, bijgewoond door 530 leerlingen, hulpverleners en andere betrokkenen. Ook waarnemend burgemeester Rudolf Scherpereel en schepen Wout Maddens woonden het bezinningsmoment bij.

"Het was een sereen bezinningsmoment door de school samengesteld. We hebben vooral de ervaringen op zich willen benoemen. Hoewel het slachtoffer niet uit de onmiddellijke omgeving komt, hebben we ook bij het overlijden stilgestaan. Onze leerlingen hebben een korte stand van zaken gekregen van hoe de voorbije dagen verlopen zijn", aldus de algemeen directeur. De leerlingen zullen vandaag voor het eerst opnieuw de lokalen betreden waar ze aanwezig waren toen het ongeval zich voordeed.

Maandagmiddag viel de torenkraan om. Ze belandde op de turnzaal van het schoolgebouw in de Senator Coolestraat. Er waren geen leerlingen in de turnzaal. De sportzaal was lange tijd erg instabiel. De kraanman, die urenlang gekneld zat in zijn cabine, kon pas na middernacht bevrijd worden en was toen al overleden.

Vanochtend zijn ook de kritieke fases van de berging achter de rug. Het gebouw is volledig gestabiliseerd. In de loop van de week wordt nog puin geruimd.

bron: Belga