PanamaPapers - Australische premier duikt op in Panama Papers

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ook de Australische premier Malcolm Turnbull duikt op in de Panama Papers, als voormalige bestuurder van een bedrijf dat door het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca werd opgezet op de Britse Maagdeneilanden. Dat melden verschillende Australische media, kort nadat Turnbull het startschot heeft gegeven voor zijn campagne voor de parlementsverkiezingen van 2 juli. Volgens de media van Fairfax maakten Turnbull en de vroegere premier van de Australische staat New South Wales, Neville Wran, sinds 29 oktober 1993 deel uit van de raad van bestuur van Star Mining NL, een in Australië gevestigd bedrijf dat een goudmijn uit de grond wilde stampen in Siberië ter waarde van 20 miljard Australische dollar.

Begin december 1993 werden Wran en Turnbull aangeduid als bestuurders van de dochteronderneming van het bedrijf op de Britse Maagdeneilanden, Star Technology Services Limited, dat via een joint venture een belang had in het mijnproject. In september 1995 namen de twee Australische politici ontslag bij Star Mining en Star Technology, omdat ze verplichtingen hadden in Australië.

Een woordvoerder van Turnbull verklaarde aan The Australian Financial Review dat de premier er niet van op de hoogte was dat het bedrijf werd beheerd door Mossack Fonseca, en dat er geen aanwijzingen zijn dat hij onwettelijk heeft gehandeld of dat hij aan belastingsontduiking heeft gedaan.

Eerder deze week raakte al bekend dat een vroegere medewerker van Turnbull, zakenman uit Sydney Alan Doyle, banden had met negen offshorebedrijven die voorkomen in de Panama Papers, voornamelijk op de Britse Maagdeneilanden.

bron: Belga