Nigeriaanse president "heeft geen excuses nodig" van Cameron

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft vanmiddag in de Britse hoofdstad Londen verklaard dat hij "van niemand excuses nodig heeft". Buhari reageert daarmee op een filmpje dat gisteren uitlekte, waarin de Britse premier David Cameron het West-Afrikaanse land "ongelooflijk corrupt" noemt. "Wat zou ik met excuses moeten aanvangen? Ik vraag enkel de terugkeer van frauduleuze activa", zei Buhari laconiek. De Nigeriaanse leider doelt daarmee op de "omslachtige, trage en dure" weg die moeten worden afgelegd voor de repatriëring van gestolen activa die door Nigerianen op Britse bankrekeningen verborgen zijn.

Buhari benadrukte verder dat corruptie niet enkel een probleem van arme landen is. "Corruptie is een veelkoppig monster, dat geen onderscheid maakt tussen ontwikkelings- en ontwikkelde landen", aldus de president.

Gisteren ontstond veel commotie nadat een filmpje uitlekte waarop David Cameron Nigeria en Afghanistan "wellicht de twee meest corrupte landen ter wereld" noemt. In de corruptie-index van ngo Transparency International bezet Nigeria de 136ste plaats op 168 landen.

Morgen vindt in de Britse hoofdstad Londen een anticorruptietop plaats. De Britse regering wil daarmee de globale strijd tegen corruptie meer betekenis geven.

bron: Belga