Minder vliegtuiglawaai boven Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het aantal omwonenden van de luchthaven Brussels Airport dat geluidshinder kon ondervinden van de opstijgende en landende vliegtuigen, is vorig jaar met bijna 6 procent gedaald tegenover 2014. Dat komt grotendeels omdat er minder vliegtuigen opstegen over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zo blijkt uit de jaarlijkse studie naar de zogenoemde geluidscontouren rond de luchthaven van Zaventem. In het rapport, sinds dit jaar uitgevoerd door de Universiteit Gent (UGent), wordt elk jaar de geluidssituatie rond Brussels Airport geschetst. Daarbij wordt ook berekend hoeveel mensen potentieel hinder (vanaf een geluidsniveau van 55 decibel) kunnen ondervinden van de overvliegende toestellen.

Hoewel het aantal vliegtuigbewegingen rond Brussels Airport steeg, "bedraagt voor het jaar 2015 het totale aantal potentieel sterk gehinderden (binnen de contour van 55 decibel) 13.965", zo staat in het rapport dat werd gepubliceerd op de website van Brussels Airport. "Dit is een daling met 5,8 procent ten opzichte van 2014."

Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kregen minder lawaai te verwerken, zo blijkt. Dat is een gevolg van het moratorium dat de federale regering begin april 2015 instelde op het plan-Wathelet, waardoor enkele standaardvliegroutes wegschoven van het dichtbevolkte gewest. Het aantal potentieel sterk gehinderden daalde bijvoorbeeld fors in gemeenten als Evere en Schaarbeek.

Ook de onderhoudswerken die in de zomer plaatsvonden op baan 25L/07R spelen een rol. Meer vliegtuigen vertrokken tijdens die werkzaamheden vanop baan 19 met linkse bocht in zuidoostelijke richting, eveneens over minder dicht bevolkte zones.

bron: Belga