Franse gemeenschap klaar met begrotingscontrole 2016

door
Belga
Leestijd 1 min.

De regering van de Franse gemeenschap heeft woensdag de begrotingscontrole 2016 afgerond. Die gaat een beetje zwaarder in het rood: 245 miljoen euro in plaats van de oorspronkelijke 200 miljoen. De Franse gemeenschap kan voor dit jaar 33 miljoen meer inkomsten in de boeken inschrijven, maar werd ook geconfronteerd met een aantal nieuwe uitgaven. Zo zal de spilindex deze maand wellicht reeds overschreden worden, twee maanden vroeger dan voorzien, wat zal leiden tot een automatische aanpassing van de lonen van leerkrachten en ambtenaren, met een prijskaartje van 54 miljoen euro extra. De uitgaven gekoppeld aan de opvang van vluchtelingen liggen 15,5 miljoen euro, terwijl de demografische boom zorgt een meeruitgave betekent voor de omkadering en werking in de scholen.

De Franse gemeenschap heeft ook definitief een geschil over de sociale lasten van de leerkrachten, dat reeds 27 jaar oud is, definitief verloren, waardoor ze 38 miljoen euro moet ophoesten. Nieuwe contracten van de administratie zijn ook goed voor een meerkost van 4,7 miljoen en de gemeenschap dient ook bij de dragen bij hervorming van de school van de Shape (NAVO).

Langs inkomstenzijde rekent de PS-cdH-meerderheid op 5 miljoen besparingen in het openbaar ambt en 3 miljoen euro door een beter beheer van de schuld.

"In de context van radicalisering en opvang van asielzoekers hebben we geen andere keuze om bepaalde kosten te aanvaarden", zei minister-president Rudi Demotte ter verantwoording. "We hebben niet willen snoeien in essentiële bevoegdheden."

bron: Belga