Eurovisie Songfestival 2016 - Rusland maakt favorietenrol waar in halve finale

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland kon dinsdagavond de hoge verwachtingen inlossen en werd als een van de tien landen geselecteerd in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016 voor de finale van zaterdag in Stockholm. De Russische inzending "You Are The Only One", gebracht door zanger Sergej Lazarev, wordt gezien als een van de grote kanshebbers op de finale van zaterdag. Ook Nederland verzekerde zich met het countryachtige "Slow Down" van singer-songwriter Douwe Bob van een finaleplaats, net als Armenië, Azerbeidzjan, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Tsjechië, Cyprus en Malta.

Zowel kijkers als professionele jury's uit 21 landen maakten hun keuze uit de inzendingen uit 18 landen, gaande van IJsland tot Azerbeidzjan. De muziekstijlen in deze eerste halve finale varieerden tussen ballades, pop, rock en country.

Finland mocht dinsdagavond met het nummer "Sing It Away" van Sandhja de spits afbijten, maar greep naast een finaleplaats. Ook de inzendingen van Bosnië en Herzegovina, Estland, Griekenland, IJsland, Moldavië, Montenegro en San Marino wisten onvoldoende te bekoren.

Tijdens de tweede halve finale donderdag komen opnieuw 18 landen aan de beurt, waaronder België, en worden weer tien finaleplaatsen uitgedeeld. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje worden als grote sponsors van de European Broadcasting Union (EBU), die de wedstrijd organiseert, automatisch geplaatst. Ook Zweden mag als winnaar van de vorige editie de halve finale overslaan.

De Zweedse zanger Mans Zelmerlöw bracht aan de start van de show het lied "Heroes" waarmee hij vorig jaar won, en nam ook de presentatie op zich samen met comédienne Petra Mede.

Het is de 61ste editie van het Eurovisiesongfestival, die jaarlijks miljoenen kijkers aantrekt en voor Abba en Celine Dion de start van hun internationale carrière betekende. In totaal doen dit jaar 42 landen mee.

bron: Belga