De Wever start campagne om meer agenten met allochtone achtergrond te rekruteren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever start een rekruteringscampagne om meer Antwerpse jongeren warm te maken voor een job bij de politie. Dat zei hij vanochtend op Radio 1. Door de grote diversiteit in de Antwerpse scholen zullen op die manier meer mensen van allochtone origine een plaats vinden in het korps. De Antwerpse politie werd de afgelopen maanden geplaagd door een reeks racistische incidenten. Deel van het probleem is het feit dat het korps te 'wit' is, slechts 7 procent van de agenten heeft een allochtone achtergrond. Het aantal agenten met een Noord-Afrikaanse of Turkse herkomst bedraagt zelfs maar 2 procent.

"We hebben eindelijk toestemming gekregen van Binnenlandse Zaken om onze eigen agenten te gaan rekruteren", zei De Wever vandaag. "Ik ga op alle Antwerpse scholen een campagne starten om jongeren te overtuigen voor de politie te kiezen."

Omdat 45 procent van de Antwerpse bevolking een allochtone achtergrond heeft, zal de diversiteit snel doordringen in het korps, denkt de burgemeester. "We hebben altijd het probleem gehad dat mensen voor het politie-examen naar Brussel moesten en we merkten dat daar zeer weinig mensen met allochtone achtergrond tot het beroep werden toegelaten."

Binnen het korps start ook een diversiteitsbeleid, met onder meer toolkits voor leidinggevenden. "De grote meerderheid van de agenten is niet racistisch, maar laat de collega's wel begaan. Dat is een korpscultuur die moet veranderen (...) We gaan een campagne voeren in het korps om haatmisdrijven au sérieux te nemen", besloot De Wever.

bron: Belga